2017 Bezoek Zeeland met Museum overstroming 1953, Veer en Deltawerken op 23/9/2017

Onze chauffeur Marc is mooi op tijd en met prachtig weer vertrekken 62 enthousiaste deelnemers om 7.30 uur vanuit Peizegem richting Nederland. Op een parking op de weg naar Goes wordt iedereen voorzien van koffie/ thee en heerlijke gevulde koeken.

Via de 5 km lange Zeelandbrug, die sinds 15 december 1965 Schouwen-Duiveland (Zierikzee) en Noord-Beveland (Colijnsplaat) verbindt, bereiken wij het “Watersnoodmuseum”. Even buiten het dorpje Ouwerkerk staan vier caissons schots en scheef in het polderlandschap. Alleen de strak wapperende vlaggen verraden dat hier iets bijzonders aan de hand is. In de grote betonnen blokken zit sinds 2001 het watersnood-museum met talrijke illustraties en voorwerpen die getuigen van de gevolgen van de watersnoodramp in 1953 en de strijd tegen het water. Het museum is gevestigd in de caissons die men op deze plaats gebruikte om op 6 november 1953 het laatste gat in de dijk te dichten. Maar eigenlijk zijn deze caissons een overblijfsel van de landing van de geallieerden tijdens de tweede wereldoorlog.
Het bezoek duurt tot 12.00 uur; dus ruim tijd genoeg om alles rustig te bekijken en deze ramp voorgoed in ons geheugen te prenten.

Na ons bezoek rijden wij richting Zierikzee. Om de overlast van zwaar verkeer te beperken in de historische binnenstad van Zierikzee zijn wagens langer dan acht meter niet toegestaan in het centrum. Wij kiezen voor een wandeling naar het restaurant “De Proeverij”.

Even uitblazen na al dat rondlopen.

Zodra wij ‘De Proeverij’ in het historische stadscentrum van Zierikzee binnenstappen, komen wij terecht in een Bourgondische wereld vol smaak en nostalgie. Het personeel staat ons al op te wachten en dus krijgen we het zwarte goud snel voorgeschoteld. Hiermee bedoelen wij geen steenkool of olie maar mosselen, het zwarte goud uit zee, met frietjes. Heeeerlijk ! Daarna volgt nog een drieluik dessert met lekker geurende koffie.
Voldaan vervolgen wij onze reisweg naar Veere. We maken een korte stop aan het werkeiland “Neeltje Jans”. Hier staat het Ir. J.W. Topshuis van waaruit de 9 km lange Oosterscheldekering wordt bestuurd.

Een groepsfoto voor het Ir Topshuis op het werkeiland Neeltje Jans.
Van op deze hoogte kunnen we een stuk meer zien…
Overleg tussen de dames.
Ook een boottochtje op het Veerse meer staat op het programma

Om 18 uur roept chauffeur Marc iedereen opnieuw samen in de bus. Zonder problemen onderweg arriveren we rond 20u30 in Peizegem. Ter afsluiting wordt aan iedereen nog een (laatste ?) pintje aangeboden in café Taxi. Tijd voor wat napraten en voor een evaluatie. Het was weer een uitzonderlijke dag: lekker ontbijt en middagmaal, leerrijk bezoek aan museum, de Deltawerken met de stormvloedkering, het Veerse meer en comfortabel vervoer in een tweedekker… en dat alles onder een stralende zon en in goed gezelschap. In café Taxi was het meteen het einde van een prachtig geslaagde uitstap. Smaakt naar meer…