2018: 11 November herdenking op de Stille Weide

Het traditionele ontbijt met saucissen voor de oud-soldaten werd deze keer aangevuld met koffiekoeken voor leden van Cum Decore en Music Time Peizegem. Deze verenigingen waren immers onze medewerkers voor het hoogtepunt van vandaag: het naspelen van de ondertekening van het einde van WO1 in Compiègne.

In stoet, met vlaggendrager Piet Mertens op kop, en onder strikte begeleiding van onze politiemensen, ging het naar de Stille Weide via de Nieuwbaan en de Sint-Huybrechtstraat.

Music Time Peizegem speelde “Il Silencio” als intro en intussen plantten  de kinderen van Ten Bos de symbolische poppies  die zij speciaal voor deze gelegenheid zelf hadden gemaakt.

De toespraak van Hubert De Ridder verwees naar de waanzin van de eerste wereldoorlog en de duizenden gesneuvelden met verwijzing naar een liedje van Willem Vermandere: “altijd iemands vader, altijd iemands zoon”.
Met de naamafroeping door Rudy Van Gucht kregen de Peizegemse gesneuvelde soldaten  en overleden oud-soldaten een duidelijke identitieit. Wie waren zij en waar en wanneer zijn ze gesneuveld ?

Parochiepastoor Fr. Schueremans van Peizegem schreef in 1918 het volgende aan de kerkelijke overheid:
Parochie Peiseghem, arrondissement Brussel, kanton Assche, gemeente Merchtem, dekenij Assche: Gesneuvelden uit Peizegem: Thomas Henri, soldaat, gesneuveld te Werchter op 12 September 1914; De Maeyer J.B., soldaat, gesneuveld aan den Ijzer, October, 1914; Van den Broeck Jan, soldaat, gesneuveld aan den Ijzer 27 October 1914; Vrijders Benoit, soldaat, gesneuveld te Handzaeme, 14 October 1918; Boeykens Jan, soldaat, gesneuveld te Boschmolen (Isegem) 15 October 1918; Cornelis Petrus, soldaat, overleden in Engeland 31 Augustus 1915.
Lombaert Pierre François, gesneuveld te Lendelede op 15/10/1918 wordt niet vermeld in deze lijst, vermoedelijk omdat de lijst werd opgemaakt toen die info nog niet bekend was in Peizegem.

Voor de vele aanwezigen maakte de inbreng van Music Time Peizegem met het spelen van Il Silencio , The Last Post en Ten Velde en de toespraak van kinder-schepen Hermus van deze speciale herdenking van 11-11-2018 weer een gedenkwaardig moment