2016 Zivilarbeiter en Dood met de kogel

Aan de hand van een dia-presentatie had Miel het in een eerste gedeelte over het weinig bekende maar niettemin tragische fenomeen van de 180.000 landgenoten, “opgeëiste” en “weggevoerde” burgers die door de Duitsers achter de linies werden tewerkgesteld. Zij werden gedwongen slavenarbeid te verrichten onder erbarmelijke omstandigheden.

Per dag moesten de dwangarbeiders het stellen met enkele sneetjes brood of beschuit, wat confituur en ’s middags een schep waterige koolsoep… Op dat “rantsoen” moesten ze dan spoorstaven leggen, stenen loshakken, bomen zagen, wagons laden en lossen… Bovendien moest er vaak nog kilometers gemarcheerd worden tussen de gevangenis en de werkplek.

Sommige gezonde jongens, in de fleur van hun leven, verloren zo in enkele maanden tot 40% van hun lichaamsgewicht! Ze kregen te maken met ondervoeding, uitputting, ziektes…Wie bleef weigeren te “tekenen” werd heel vaak mishandeld. Een veel voorkomende straf was dat men schaars gekleed roerloos urenlang buiten in de vrieskou moest staan…

Het Flanders Field Museum schat dat de Duitse verplichte tewerkstelling tijdens de Eerste Wereldoorlog meer dan 7000 Belgische dodelijke slachtoffers heeft gemaakt….

In zijn 2e deel vertelde Miel over “De dood met de kogel”. 11 Belgische soldaten werden terechtgesteld ‘in het zicht van de vijand’. Voor elk van de terechtgestelden werd achtergrond en motivatie in detail uit de doeken gedaan en werd de officiële versie op meerdere punten onderuit gehaald.

Na afloop werd aan Miel een geschenkje overhandigd door schepen Mario Vandevelde.