2016 Bezoek kazerne Burcht

Met de bus en een veertigtal VOSPers rijden we richting Dendermonde en van daar naar Burcht. Onderweg worden we getrakteerd op een lekkere koffiekoek.

Het 11de Bataljon Genie is gelegerd in Burcht (Zwijndrecht) aan de Schelde. Er werken zo’n 600 militairen en een vijftigtal burgers. Dit bataljon kan een hele waaier aan genietaken uitvoeren: explosieven aanbrengen of onschadelijk maken, ontmijnen en hindernissen aanbrengen of opruimen. Het kan ook bruggen bouwen met brugelementen of een brugslagtank. Gebouwen, wegen en andere terreinen aanleggen of herstellen, en explosieven opsporen met speurhonden, ze kunnen het allemaal. Uiteraard beschikken ze daarvoor over het nodige modern aangepaste materiaal, d.w.z. steeds mobiel en aangepast aan gevaarlijke conflictomstandigheden.  De gebrevetteerde paracommando’s van het bataljon beschikken bovendien over boten en duikers om opdrachten uit te voeren zowel te land als op het water.

De genisten van dit bataljon leveren bijna permanent geniesteun in binnen- en buitenland. Ze hebben bijvoorbeeld al opdrachten uitgevoerd in Bosnië, Libanon, Afghanistan, Kongo, Benin… De wapenspreuk van het 11 Bataljon Genie is dus niet voor niets: Per ignem et aquam  = (Door vuur en water).

De kolonel geeft ons een klare kijk op de plaats en opdracht van het 11 Genie in het geheel van de Belgische strijdkrachten. Naast de buitenlandse opdrachten met hun specifieke training en aanpak zijn er sinds enkele maanden ook nog de binnenlandse opdrachten bijgekomen, die een andere aanpak vereisen en bijkomende training. Daardoor komt de opleiding voor buitenlandse missies in de verdrukking. Bovendien is er de laatste jaren een te kleine instroom van jonge rekruten waardoor het kader slechts voor 90% is ingevuld, terwijl het takenpakket van 11 Genie alleen maar is uitgebreid.

11 Genie was lange tijd duidelijk aanwezig in de straten van Brussel, Antwerpen en andere steden ter ondersteuning van de federale politie. Gelukkig is de reactie van de overgrote meerderheid van de burgers positief en dat geeft toch enige voldoening en fierheid voor de manschappen. Een niet onbelangrijk neveneffect: de criminaliteit daalde op plaatsen waar het leger nadrukkelijk aanwezig was.