2015 Bezoek Kemmel en Westhoek

In het kader van de 100ste  verjaardag van WO1 lag het voor de hand dat onze uitstap dit jaar naar de westhoek zou gaan , wereldberoemd als Flanders Fields .

Op 12 september liepen de wekkers af op een militair uur . We vertrokken immers om 6.30 u richting Dranouter waar wij verwacht werden in  de Preekstoel   voor een ontbijt van koffie en koffiekoeken . Tussen de tafels stond er inderdaad een preekstoel die onbemand bleef door de afwezigheid van onze voorzitter .

Onze groep, in twee gesplitst, begon om beurt aan de geplande bezoeken :

Commandobunker Kemmelberg  , supergeheim bouwwerk, opgericht in 1953 in opdracht van Groot-Brittannië, Frankrijk en de drie Benelux landen . De ondergrondse commandopost  (18m) moest dienen als controlepost tegen de Russische dreiging uit bezet Berlijn en Oost Duitsland .

Het oprichten van de NATO maakt de commandopost overbodig, de bunker wordt nooit gebruikt en is nu als museum een schitterend bewaard erfgoed. Een uitmuntende gids leidt ons rond en vertelt over de controlekamer, de koude oorlog, enz.  Indrukwekkend. Het bezoek aan dit museum is meer dan de moeite waard , vertel het aan jullie vrienden…

Wijngoed Monteberg . Het tweede luik van onze uitstap wordt het bezoek aan een wijnboer in het Heuvelland . De eigenaar van Wijngoed Monteberg neemt ons mee naar een proefwijngaard waar verschillende druiven worden gekweekt . We krijgen een uitgebreide uitleg over hoe de druiven volgens soort worden geplant, gesnoeid  en behandeld . Terug op zijn erf leren we alles over persen, gisten,  op flessen trekken  en bewaren van verschillende soorten wijnen . Tot slot worden wij uitgenodigd in de ontvangstzaal waar we een film van druif tot wijn te zien krijgen.

Om het bezoek af te sluiten werden we uitgenodigd een wijn te proeven die perfect samengaat met chocolade . Beide werden ons aangeboden . Lekker maar spijtig dat de glazen niet voller waren ( naar de normen van VOSP-ers ) .

Ondertussen is het 13 u en tijd om terug te keren naar de Preekstoel ( nog altijd onbemand ) waar we na een lekker middagmaal vertrokken richting Diksmuide . Met een boot van Seastar ( met gids ) begonnen we aan een ijzertocht bestemming Nieuwpoort . Op het dek was het vrij frisjes maar de moeite waard omdat we restanten van het slagveld aan de ijzer (o.a. De Dodengang) konden  waarnemen .

In Nieuwpoort aangekomen werd het stilaan tijd om huiswaarts te keren waar we om 20u bij een pintje in café Taxi konden napraten over de prachtige dag die we beleefden .