2014 Bezoek Kanne en Monschau

Op 20 september vertrokken wij, vroeg in de ochtend (07.30 uur), met liefst 60 deelnemers, richting Kanne. Na een verkwikkende koffie met heerlijke koeken in restaurant “De Louvin” begonnen wij onze daguitstap met een bezoek aan de grotten van Kanne. In het pittoreske dorpje Kanne, deelgemeente van Riemst en gelegen aan de grens met Nederland en Wallonië, bevinden zich “De Grotten Van Kanne”.

In Kanne startte de mergelontginning al vόόr de vijftiende eeuw. Met die mergelstenen bouwden de dorpelingen de lokale kerken en burchten. Onze deelnemers werden opgesplitst in twee groepen. Gidsen legden ons uit dat er daar ondergronds ook straten waren, waar zelfs auto’s konden rijden. Ze leerden ons het verschil tussen een groeve en een mijn. We gingen langs de feestzaal (die bijna elke vrijdag en zaterdag volgeboekt is door trouwers), en konden het grottenbier zien rijpen en dat moesten we natuurlijk eens proeven ! Ze legden ons ook uit hoe men vroeger de blokken mergel uit de groeve haalde en waarom men beter van boven naar beneden werkte in plaats van andersom… Ook dat de groeve gebruikt wordt als opslagplaats voor van alles. Nadien gingen we nog langs de laatste Belgische ondergrondse champignon kwekerij, en zagen we witloofteelt op mergel. Ook waren er verschillende muurschilderingen van prehistorische dieren die men tientallen jaren geleden aangebracht had om de wanden wat op te vrolijken en omdat men in grotten nu eenmaal grottekeningen verwacht…

Na een veilige busreis naar het “Kamp van Vogelsang”, waarbij de ene kilometer wat langer bleek dan de andere, stond er een heerlijk middagmaal klaar. Eens de grote dorst gelaafd, werd de Tagesuppe opgediend. Op het menu: “Schweinebraten an Monschauer Senfsoße, Kartoffelgratin und Salatteller”.

Kamp Vogelsang

Vervolgens kregen we een geleid bezoek aan het kamp. Tot ieders verrassing, werden we begeleid door, voor sommigen althans, een bekende figuur namelijk Cdt BD Claeys, een oud gediende van de Cie GVP, die de laatste jaren van zijn militair leven in Vogelsang mocht doorbrengen. Hij gaf ons op zijn uitbundige manier een rondleiding met de geschiedenis van het kamp en het huidige gebruik ervan. Zijn uitleg was professioneel maar toch gekruid met zijn typische humor en zijn relativeringsvermogen. De herinneringen vormden het onderwerp van de gesprekken, de tongen kwamen los, de nostalgie vierde hoogtij. De Belgische cinema en de KANTINE van de soldaten kregen onze aandacht. Rond 17 uur bracht de bus ons naar Monschau, bekend om zijn mosterd en zijn drukkerijmuseum, waar we tot 19 uur de tijd kregen om deze mooie stad te verkennen.

Monschau met zijn typische huizen

Voor de meeste mensen beperkte zich dat tot…een drankje op één van de talrijke terrassen. Slechts enkele moedigen bezochten alle uithoekjes. De terugreis verliep in alle stilte want iedereen was moe van deze zeer interessante uitstap, met dank aan onze opperbeste chauffeur.