2001 – 2005

Ontstaan

Het ontstaan van de Vriendenkring Oud-Soldaten Peizegem (VOSP) dateert van  de novemberdagen van 2001. De eerste leden waren lid van de Kring Oud-Soldaten Merchtem maar voelden zich er minder thuis. Op 11 november 2001, na de ceremonie in Merchtem namen Daniël Beerens, luchtmacht-adjudant en beroepsmilitair op rust en enkele oud-miliciens het initiatief tot het oprichten van een Kring Oud-Soldaten Peizegem.

Grondleggers van de vereniging waren dus ontegensprekelijk liefhebbers van militaire aangelegenheden, oud-gedienden, waaronder het merendeel miliciens. Van bij de aanvang bleek dat de geest van kameraadschap stukken beter was dan in Merchtem.

De stichtende ploeg:

Beerens Danny, Bessems Gust, Cooremans Ghislain, Cooremans Roger, De Baerdemaecker François, De Smedt Gustaaf, Parijs Frans, Saerens Jos, Van Assche Roger, Van Puymbroeck Willy, Van Ransbeeck Remy, Wijns Louis.

Doelstelling:

Het organiseren van herdenkingen, van gezellige samenkomsten en het verstrekken van inlichtingen. Het moet een vereniging zijn van mensen waar collegialiteit en vriendschap centraal staan: samen naar herdenkingen, samen feesten, samen op stap naar onze kazernes van vroeger en nu.

Wie kan lid worden ?

Lid worden kunnen ex-miliciens, beroepsmilitairen, dienstplichtigen, oudstrijders en familie en liefhebbers van vaderlandslievende verenigingen.

Financiering van activiteiten:

Basiswerking: door middel van lidgeld.
In geval van uitstappen: door middel van kostendekkende bijdrage van elke deelnemer.

11/11/2002 Gezien er in Peizegem geen 11 novemberherdenking was, werd er besloten tot het bijwonen van de 11 novemberviering in Merchtem. Na de ceremonie daar zorgde Frans Parijs voor haring en brood in café Taxi. Daarna cafébezoek in Peizegem. Er kwamen enkele leden bij waaronder Julien Van Buggenhout die Roger De Maeyer opvolgde als vertegenwoordiger van Peizegem bij de Kring Oud Soldaten Merchtem.

Lijst met leden en hun maandelijkse betaling van lidgeld

03/10/2003 Eerste algemene vergadering in café Taxi als voorbereiding op 11/11/2003.

11/11/2003 Elf november viering en receptie in gemeentehuis Merchtem, daarna eerste teerfeest(je): hutsepot bij Connie in café de Nieuwe Hoek. Daarna cafébezoek in Peizegem.

11/11/2004 Elf november viering en receptie in Merchtem. Teerfeest in “Ons Gedacht” in Peizegem. Aperitief van het huis. Tomatensoep met balletjes. Frieten met stoofvlees. Dessert. Daarna cafébezoek in Peizegem.

23/04/2005 Verzorgde vergadering met tapas in café Taxi.

01/08/2005 Danny Beerens (medestichter) geb. 17/04/1942 overlijdt aan een slepende ziekte. Wij zetten zijn droom verder.
13/10/2005 Verzorgde vergadering (haringbak) aangeboden door W. Van Puymbroeck in café Taxi.
04/08/2005 Gust Bessems is nieuwe penningmeester.
18/09/2005 Eerste uitstap met gemeentebus naar Ieper en omstreken.
Aantal deelnemende leden: 20. Middagmaal in ‘t Sweert. Bezoek aan Flanders Field museum, aan Tine Cot begraafplaats, aan ijzertoren, aan graf Lt. De Winde in Westrozebeke.(Staden).

11/11/2005 Elf novemberviering met ontbijt met koffiekoeken in café Taxi, bijwonen plechtigheden in Merchtem, teerfeest in Nieuwe Hoek met eerst een “Blauwe Aperitief” en daarna een lekkere hutsepot met de nodige wijn uit “schiëve glazen”.

Enkele leden van VOSP stappen mee met KOS in Merchtem


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *